Lac du Der. Het noord-Franse meer tegen de Champagnestreek, vooral bekend van de Kraanvogels en natuur! Wilde varkens, reeën en een hooooop vogels. Kraanvogels, reigers, ijsvogels, torenvalken, eenden, ganzen, zwanen, aalscholvers, etc, etc, etc, … .

700_1928.jpg

Van dinsdag- tot vrijdagmiddag liep ik hier rond met alles tussen 18 en 500mm qua lens, 2 DSLR bodies (DX & FX), en nog een point and shoot. Daarmee probeerde ik (succesvol welliswaar) in weer en wind; regen, storm, felle zon, vaag maanlicht en meer de plaatselijke fauna, flora en architectuur vast te leggen.

DSC_1446.jpg

Een andere toegepaste techniek waren timelapses. Wolken, bootje, en meer passeren in hoge snelheid, of toch op camera. Nu staan er al duizende foto’s te wachten op montage en John Williams.

DSC_1248.jpg

Op zich is het er prachtig mooi, enkel nat en koud, maar dat nemen we erbij, want het resultaat is dan ook echt wel de moeite. Zo hebben we dinsdag-avond de eerste timelapse gemaakt. In de donker een overzicht van het meer, terwijl duizenden kraanvogels verscholen zaten in de duisternis. Als we met een faar over het meer schenen begonnen ze spontaan een schreeuwconcert voor ons. Een uniek gevoel.

DSC_1128.jpg

Woensdagochtend begon het dan met een duikende ijsvogel en een kiekendief. Daarna zijn we naar de boerderij gegaan met een mooi uitzicht. Jammer genoeg was daar niet veel te zien (sinds de maïs daar niet meer geplant werd). Wel waren er 2 reetjes te zien.

700_2078.jpg

Daarna was het weer eens zonsondergang zien. Hoewel er veel minder kraanvogels te zien waren, was de ondergang des te mooier. Heel wat timelapses later was het dan weer lekker eten, while my D700 gently clicks. :)

700_5834.jpg

Die avond was het dan weer Er op uit trekken voor long exposure shots. Voor een keer was de lucht blauw in plaats van geel. Hiervoor trotseerde ik dan de enorme koude met een 8 tal lagen.

700_5842.jpg

De volgende ochtend was het weer veel te vroeg ochtend, en trok ik met -2 naar het meer voor een timelapse van de opkomende zon. Niet veel vogels gefotografeerd (wel genoeg), Maar met bevroren vingers heb ik wel prachtige shots. Na het ontdooien zijn we naar de bakker gegaan, op op de terugweg hebben we dan reetjes en kraanvogels samen op 1 veld gezien. Prachtig!

DSC_1529.jpg

Terwijl de rest ging fietsen, zijn bompa en ik met de auto op zoek gegaan naar kerkjes en kraanvogels. Beiden bleken onvindbaar (buiten in het begin op een grasveld). Maar opeens kregen we telefoon van bomma die ergens een bocht gemist had met de fiets, en de collisen in was gereden. Na haar opgepikt te hebben was het naar het huisje voor de allerlaatste dag time-Lapse! Een overzicht van het meer, terwijl het avond en zwart werd. Die nacht volgde nog een speciale time-Lapse van de sterren.

700_6409 (1).jpg

In totaal zijn er meer dan 6000 kliks gemaakt op 3 dagen. Nu volgt FACTS, en dan zal er zeker een paar dagen nodig zijn om alles te verwerken, maar ja, dat nemen we erbij.

700_6412.jpg

Lac du Der was een prachtige ervaring. Veel vogels, veel clicks, en vooral, veel koude momenten. Maar het resultaat mag er zeker zijn.