Wie schrijft, die blijft. Of zo hebben ze toch ooit iets verzonnen. Zo is er ook ergens een gezegde dat fotograferen hun foto’s moeten afdrukken. Zelf zie ik meestal mijn foto’s wel in magazines en boeken verschijnen, maar heel af en toe, dan zijn er van die foto’s die ik tegen de muur wil.

Meestal zijn dat canvassen, maar voor een foto van de skyline van Shanghai ging ik eens kijken naar andere mogelijkheden. Zo vroeg ik mij af hoe die foto op glas er uit zou zien. In de high-end interieurwinkels zijn kunstfoto’s op glas wel een veelvoorkomend iets, al is de keuze van die beelden zelf enorm kitch en cliché. Waar standaard fotoprints in kaders nog altijd een simpele klasse uitstralen, hebben die glasprints meestal een extra diepte en cachet.

Enter www.fotoopglas.nl. Met hun print dienst bieden ze zo prints, technisch gezien op acryl-plexiglas. We contacteerden hun voor test te doen, en dit beeld met diep zwart en fel wit en diepe kleuren te laten drukken. Een weekje later kwam de koerier langs met de plexiglas plaat.

Eerst en vooral: de befaamde skyline had zeker op glasprint een extra diepte die het resultaat echt wel goed toont, al mistte ik misschien de scherpte van een echte fotoprint. Ook zaten de kleuren wel heel juist. Niet overgesatureerd zoals veel het geval en mooi scherp. Al vond ik wel dat er enorm veel ‘ruis’ en enkele horizontale lijnen op de print zaten, die niet in de foto zelf zaten. Was het een digitale overscherping? Of een byproduct van het printen? De foto zelf is gemaakt met een Nikon D800 op ISO 50, en heeft niet echt zichtbare ruis.

Maar losstaand hiervan, een fijne kennismaking met het formaat. Al is het wel een extra item om stof te vegen. 😄

fotoopglas.nl biedt al vanaf €9.95 een print op glas aan.